İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile oluşan ve kurumsallaşan Taşkışla Design LAB, akademi, endüstri, politika üreticileri ve geliştiricileri, farklı toplumsal yapılar ve farklı sivil toplum oluşumları arasında işbirliklerinin kurulmasını teşvik edecek ortamı oluşturma amacıyla yola çıkmıştır. Böylelikle, İstanbul’daki tasarım temelli yaratıcı endüstriler ekosistemini güçlendirecek, yaratıcı ekonomi konusunda farkındalık yaratacak ve kentsel gelişim politikalarına yön verecek örgütlenme yapısını oluşturmayı hedeflemiş, ilişkili öğrenme, düşünme, yaratma ve deneyimleme sürecini pratik etmiştir.
Taşkışla Design LAB, İTÜ Mimarlık Fakültesi bünyesinde öğrencilerine mezun olmadan, mezun olduklarında karşılaşacakları ortamı tanıtmak, akademi dışı ile birlikte üretim yaparak kendi vizyonlarını geliştirmelerini sağlamak üzere çalışmakta, mezun olduklarında istihdam havuzuna dahil olacak gençlerin meslek pratikleri çerçevesinde ürettikleri çıktının ticarileşme kapasitesini fark etmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. LAB dış paydaşlar ile birlikte kurgulanacak işbirliği yapıları içerisinde, farklı tasarım konu ve ölçeklerinde çalışmak, uzmanlar ve gençler ile birlikte üretmek, disiplinler ve kurumlar arası çalışmaların önemini anlamak-anlatmak ve söz konusu birliktelikleri kurumsallaştırarak sürdürülebilir kılmak için kurumsal yapılanma konusuna ilişkin alternatif modeller üretmek üzere çalışmalar yapmaktadır. Aynı zamanda, tasarlanacak modellerin diğer fakülteler ve diğer kamu üniversiteleri için de yol gösterici olacak şekilde paylaşılması, söz konusu modellerin ticari değeri ile ilişkili konular da LAB kapsamında değerlendirilmektedir.
Proje süresince proje faaliyetlerine destek veren, üniversite, kamu ve özel sektör, sivil inisiyatif temsilcilerine, mezun ve eğitimini devam ettirmekte olan tüm öğrencilerimize ve uluslararası destekçi ve katılımcılara, özellikle bu kitabın oluşturulmasına destek veren yazarlarımıza katkı ve emekleri için çok teşekkür ederiz.