kapak2
Eğitim Kurumları İçin

AFET ACİL YARDIM PLANI KILAVUZU

Prof.Dr.Mikdat Kadıoğlu

 

İTÜ Yayınevi
365 sayfa, ISBN: 978-975-561-555-4, e-kitap


Değerli Okurlar,

2001 yılında Afet Yönetimi Mükemmeliyet Merkezi ilk kurulduğunda 14 cilt olarak yayımlanan ve Türkçe basılan ilk afet yönetimi kitapları olma özelliği taşıyan bu kitap serisi, ikinci baskısını takiben 23 kitaba ulaşmıştır. Yayınlarımızın yanı sıra, üniversitemizin 13 fakültesinin farklı bölümlerinden gelip afet yönetimi eğitimleri alarak sırasıyla; Afet Yönetimi Mükemmeliyet Merkezi, Afet Yönetim Merkezi, Afet Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi ve son olarak Afet Yönetimi Enstitüsü’nün kurulmasını sağlayan öğretim elemanlarımız o günden bugüne ülkemizin pek çok ilinde 5 binin üzerinde yerel yöneticiye, kuruma ve afet yönetimi sorumlusuna eğitim vermiş, vermeye de devam etmektedir.

Afet Yönetim Enstitüsü’nün ulusal nitelikteki ilk projeleri, TC İçişleri Bakanlığı Strateji Planlama Merkezi desteği ile tamamlanmıştır. Bu projeler; Ulusal Acil Durum Yönetimi, Eğitim ve Tatbikat Programı Projesi, Ulusal Acil Durum Yönetim Modeli Geliştirilmesi Projesi, Türk İtfaiye Teşkilatının Yeniden Yapılandırılması Projesi ve Ulusal UAS-CBS Bazlı Veri Tabanı ve Afet Yönetimi, Odaklı Karar Destek Sistemi Standardının Oluşturulması konularını kapsamıştır. Öğretim elemanlarımız ulusal birçok önemli proje ve komisyonda da aktif olarak görev almışlar ve almaya da devam etmektedirler. Bu projelerin en önemlileri Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve 2021 yılında İstanbul Valiliği ile hayata geçirilen ve 2022 yılında yayınlanan Istanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (IRAP) olmuştur.

Yüzyılın en büyük deprem felaketlerinden birini yaşadığımız bugünlerde, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin iki buçuk asırlık misyonunu devam ettirerek, afetlerde önemli rol alan sivil toplum kuruluşlarına, kamu kuruluşlarına ve özel sektör temsilcilerine verdiğimiz eğitimlerle, ülkemizdeki tüm sektörlere ulaşma çabası içerisindeyiz. 6 Şubat 2023’te ülkemizde yaşadığımız depremler nedeniyle afet konusunun ne kadar hassas ve ülkemiz açısından ne kadar güncel bir mesele olduğunu bir kez daha acı bir şekilde deneyimlemek durumunda kaldık. İlerleyen süreçte, deprem konusunda daha fazla iş yapmak ve daha fazla kişiye ulaşma gayreti içinde olacağız.

250 yıllık misyonumuzun bir parçası olarak, 2002 yılında İTÜ Afet Yönetim Merkezi bünyesinde ülkemizin ilk Afet Yönetimi yüksek lisans programını açtık ve o günden bugüne ülkemizin farklı illerinde ve kurumlarında afet yönetimi konusunda daha da ileriye gitmek için çalışan mezunlar yetiştirdik. Önümüzdeki dönemlerde ise Afet Yönetim Enstitüsü bünyesinde Afet Yönetim Bilimleri ve Mühendisliği doktora programımızı da hayata geçireceğiz.

Geriye dönüp baktığımızda, 2001 yılından bugüne ulusal ve uluslararası ölçekte gerçekleştirdiğimiz araştırma ve uygulama projelerimiz, Türkiye’nin her yerinde verdiğimiz eğitimlerimiz, yetiştirdiğimiz mezunlarımız, afet yönetimi konusunda ulaştığımız ve dokunduğumuz her bir birey; ülkemiz için yapabileceğimiz daha birçok şeyin olduğunu göstermektedir.

Ülkemizi afetlere hazır hale getirmek adına atılmış önemli bir adım olan bu çalışma, umuyoruz ki ilerleyen günlerde daha fazla okura ulaşır.

Prof. Dr. İsmail Koyuncu
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü

Kitabı ücretsiz olarak indirmek için tıklayınız.